zaterdag, juli 31, 2021
Home Gezondheid De heftige gevolgen van onveilige seks

De heftige gevolgen van onveilige seks

Seks, het is een van de gewoonste dingen die er zijn maar weten we ons hier toch niet veel over uit te spreken. Waar de een wel eens seks heeft in een vaste relatie en er ook wel eens getest is op eventuele soa’s, zijn er anderen die erg vaak onveilige seks hebben. Deze mensen beweren dat seks met een condoom niet aangenaam voelt en weigeren zij te kijken naar andere mogelijkheden, waardoor het voor SOA’s makkelijker is om over te dragen. Zo kan het zijn dat er op een gegeven moment chlamydia of een andere seksueel overdraagbare aandoening wordt overgedragen. In principe is chlamydia met een simpele kuur zo weg te krijgen, maar zijn er ook SOA’s die tot ernstige gevolgen kunnen zorgen. In dit blog zullen we je meer gaan vertellen over Hiv, wat het nu precies is en wat de gevolgen hiervan zijn wanneer je jezelf niet laat behandelen.

Wat is Hiv en hoe krijg je het?

Hiv kun je oplopen door onveilig seks te hebben. Wanneer je als man seks hebt met een andere man (MSM), betaald wordt voor seks of als je bedpartner uit een land met veel Hiv-besmettingen komt, zul je een groter risico lopen. Nu is het zo dat we Hiv in Nederland goed kunnen behandelen en doen we hier onderzoek naar, maar is het niet te genezen. Jaarlijks zijn er ongeveer 600 nieuwe Hiv diagnoses, waardoor het zeker aan te raden is om jezelf goed in de gaten te houden.

Hiv is een virus en zal dit de ziekte aids veroorzaken. Hiv zal je lichaam binnendringen en vervolgens je immuunsysteem aanvallen. De cellen in je lichaam die je lichaam normaal gebsproken gebruikt voor de afweer tegens chimmels, virussen en bacterien zullen het hierdoor minder goed doen. Je voelt je zwakker en minder fit, maar zullen de klachten bij iedereen anders zijn. Wanneer je een overdraging van Hiv wilt voorkomen, is het aan te raden om gebruik te maken van condooms of het middel PrEP te gebruiken. 

Klachten en symptomen van Hiv

Je zult het niet direct merken wanneer je Hiv hebt. Een Hiv test zal aantonen of je de ziekte hebt en is het zeker aan te raden om deze test uit te voeren wanneer er een mogelijkheid is of denkt dat je het hebt. De eerste verschijnselen zul je pas krijgen na enkele weken tot maanden en kijkt dit op een flinke griep die een aantal weken duurt. De meest voorkomende symptomen zijn het hebben van diarree, misselijkheid, chronische vermoeidheid, hoest en kortademigheid, terugkerende koorts, huiduitslag, zwelling van de lymfeklieren en is het mogelijk dat je lijdt aan geheugenverlies. Ook kan hib inspelen op de geslschatshormen, wat bij de vrouw weer anders zal zijn als bij de man.

Gevolgen wanneer je Hiv niet behandeld

Hiv veroorzaakt de ziekte aids, wat een ziekte is waar je zelfs aan zou kunnen overleden. Hiv is niet te genezen, maar kun je het virus wel succesvol onderdrukken door hiv-medicijnen in te nemen. Voorkomen is natuurlijk beter, wat je ku t doen door een condoom te gebruiken en het middel PrEP te slikken voordat je seks hebt. Toch twijfels? Doe dan een hiv test, waardoor je weet waar je aan toe zult zijn. Samen zorgen we ervoor dat we Hiv op de juiste manier kunnen behandelen en voorkomen!

Aanbevolen

Waar moet je aan denken bij het inrichten van een restaurant?

Er zijn veel mensen die er al van jongs af aan van dromen om een eigen restaurant te hebben. Het is voor hen het...

Een auto huren voor 1 dag regel je via een app

Staat jouw telefoon ook vol met handige en minder handige apps? Dan heb ik nieuws voor je: er kan nog één app bij. Namelijk...

De juiste bescherming voor peuters en kinderen met een BMR prik!

In Nederland beschikken we over een goede gezondheidszorg. Volwassen betalen een zorgpremie en beschikken over de juiste zorg welke binnen de premie past en...

De heftige gevolgen van onveilige seks

Seks, het is een van de gewoonste dingen die er zijn maar weten we ons hier toch niet veel over uit te spreken. Waar...

Online shoppen of toch naar de winkels?

Nederland heeft lange tijd in lock down gezeten en eindelijk zijn er weer een aantal versoepelingen bekend gemaakt. Zo zijn terrassen in de middag...