HomeGezondheidWat is het verschil tussen de verschillende soorten honing?

Wat is het verschil tussen de verschillende soorten honing?

In de supermarkt heb je vast wel eens lange tijd staan twijfelen tussen een wijde collectie aan honing. Je hebt verschillende keuzes en het is soms maar lastig wat precies het verschil is tussen deze verschillende soorten honing. Sommige soorten zijn wat doorzichtiger, terwijl je bij andere er niet doorheen kunt kijken. Met weinig informatie over deze verschillende soorten is het vaak makkelijk om maar gewoon voor de goedkoopste te kiezen, terwijl dit misschien niet altijd de juiste optie is. In principe wordt elke honing op dezelfde manier gemaakt. Bijen verzamelen nectar en vervolgens wordt dit na een bepaald proces in de bijenkorf door de imker uit de honingraat gehaald, Wanneer de honing uit de honingraat is, wordt deze gefilterd en is deze klaar voor gebruikt. Toch zit er verschil in verschillende soorten honing. In dit artikel geven we aandacht een verschillende soorten honing, zodat je voortaan een weloverwogen keuze kunt maken als je honing gaat kopen in de supermarkt.

Bloemenhoning

De naam bloemenhoning komt je wellicht erg bekend voor. Dat is niet gek, bloemenhoning is namelijk erg veel voorkomend en vindt vrijwel iedereen lekker. Deze honing is rijk aan vitamines en mineralen, maar elke bloemenhoning is verschillend. Ze hebben allemaal gemeen dat de nectar uit bloemen is gehaald, maar welke soort bloem dit is verschilt per honing. Dit kan dus een verschil in smaken verklaren.

Zonnebloemhoning

Ze naam zegt het al, bij zonnebloemhoning wordt de nectar uit zonnebloemen gehaald. Dit zorgt voor een fruitige honing met een vaste structuur. Door de zoete en zachte smaak, is deze honing goed te gebruiken in verschillende recepten en door het eten heen. In de supermarkt zul je een zonnebloemhoning minder snel kunnen vinden, maar bij een imker zul je dit kunnen kopen.

Klaverhoning

Hoewel de naam misschien minder bekend in de oren klinkt, is klaverhoning toch een erg populaire honing. Deze soort honing is erg uniek door de crème-achtige structuur. Ook is deze honing wit van kleur, omdat de kristallisatie erg snel is gegaan. Klaverhoning is erg populair bij ouders, omdat deze honing niet snel van de boterham van de kinderen afloopt. Dit scheelt natuurlijk een hele hoop rotzooi in de ochtend. Kinderen vinden klaverhoning ook erg lekker door de karamelachtige smaak.

Tijmhoning

Tijmhoning heeft een vrij pittige smaak en is daarom niet voor iedereen weggelegd. Tijmhoning wordt dan ook niet alleen maar gegeten door de smaak, het heeft namelijk ook een verzachtende werking voor de luchtwegen. Door een theelepel hiervan te nemen en hierop te zuigen zal slijm in je luchtwegen loskomen.

Aanbevolen