HomeGezondheidEen goede stoel is belangrijk!

Een goede stoel is belangrijk!

Is het je al eens opgevallen dat je tegenwoordig veel meer zit dan vroeger? Als je al wat ouder bent, kan je het wellicht wat gemakkelijker vergelijken. Als kind ben je (als het goed is) veel aan het bewegen door bijvoorbeeld buiten te spelen of te sporten. Waarschijnlijk was je elke dag minimaal een half uur buiten. Bij ons was dat in ieder geval wel zo omdat iedereen in de pauze naar buiten moest.

Van bewegen naar zitten

Naarmate je ouder wordt, lijk je steeds inactiever te worden tenzij je er echt bewust mee bezig bent. Veel mensen hebben inmiddels zittend werk gekregen. Dat houdt in dat je het grootste gedeelte van de dag achter een computer zit. Zelfs mensen die een actiever beroep hebben, ontkomen er niet aan een gedeelte zittend door te brengen. Voornamelijk met het in orde maken van de administratie.

Wat mij daar bij op valt is dat er eigenlijk vrij weinig aandacht lijkt te zijn voor de stoelen waarop we zitten. Tegenwoordig zijn er veel goede en betaalbare ergonomische bureaustoelen te koop. Toch lijken mensen niet altijd bereid om daar in te willen investeren. Een stoel is maar een stoel en daar wil je niet te veel aan kwijt zijn.
Op zich een logische gedachte maar als je er van een afstandje naar kijkt, slaat het natuurlijk nergens op. Je brengt het grootste gedeelte van de dag zittend door maar je wilt niet investeren in een goede en comfortabele stoel die er voor kan zorgen dat je geen lichamelijke klachten gaat ontwikkelen.

Verandering

Je ziet dit bij bedrijven overigens wel langzaamaan veranderen. Dit komt natuurlijk ook omdat de arbo-wet steeds wordt aangepast en werkgevers gezonde, blije en vitale medewerkers wil hebben. Uiteraard gaat zo’n verandering niet al te snel maar het bedrijfsleven lijkt de smaak wel te pakken te krijgen. De zorg daarentegen blijft hierin een beetje achter maar zullen op termijn waarschijnlijk ook wel volgen.
Als je bij een bedrijf werkt, heb je misschien niet altijd invloed op de keuze van de stoelen. Toch kan het geen kwaad om het eens aan te kaarten. Je hebt het tenslotte wel over je eigen lichaam. Als je zelf bent geïnteresseerd in een goede ergonomische bureaustoel, raad ik je aan om eens een kijkje op internet te nemen. Laat je goed informeren en kijk welke stoel het beste bij je past binnen jouw eigen budget. Baadt het niet dan schaadt het niet.

Aanbevolen