HomeGezondheidStoppen met drinken

Stoppen met drinken

Bijna iedereen van boven de achttien drinkt met regelmaat een glas alcohol. Het is een gezelligheidsding waar je vaak niet omheen kan. Toch zijn er ook wel mensen die alcohol laten staan, omdat ze ook de nadelen van alcohol inzien. Zo zijn steeds meer mensen zich er van bewust dat alcohol zorgt voor hersenschade en andere gezondheidsproblemen. Wil jij graag stoppen met drinken, maar vind je het nog een uitdaging om af te kicken van alcohol? Lees in dit blog tips over hoe je van alcohol af kan blijven.

Meer leuke dingen doen

De meeste afspraken die je met mensen maakt, zijn samen een drankje drinken of samen eten. Dit maakt het natuurlijk wel lastig om geen alcohol te drinken. Vaak drink je alcohol om wat losser te worden, zodat je makkelijker kan praten en meer ontspannen bent. Als je echt iets gaat doen met je afspraak, zoals een wandeling maken of een museum bezoeken, zal je waarschijnlijk minder snel geneigd zijn alcohol te gaan drinken. Je bent dan lekker bezig en hebt waarschijnlijk geen alcohol nodig ter ontspanning.

Pas je sociale leven aan

Als je dagelijks meerdere glazen alcohol drinkt en je wil graag stoppen met drinken, is het waarschijnlijk tijd om je sociale leven een beetje aan te passen. Zo is het goed om te kijken met wie je allemaal om gaat en wat voor effect deze mensen op jou hebben. Voel je je bijna verplicht om te drinken als je met bepaalde mensen omgaat? Heb je het idee dat het anders ook niet gezellig zou zijn? Het klinkt misschien hard, maar als dat het geval is, is het beter om niet meer met deze mensen om te gaan. Vaak is dit de eneige manier om te stoppen met drinken. Er zullen vast mensen zijn in je leven met wie je het ook leuk hebt als je niet drinkt. Breng wat meer tijd met deze mensen door. Zorg ook dat je plekken vermijdt waar heel erg veel wordt gedronken. Zo is de verleiding minder groot om zelf naar het glas te grijpen.

Wees je bewust van de effecten van alcohol

Als je minder gaat drinken of gaat stoppen met drinken zal je al snel merken wat voor effect alcohol eigenlijk heeft op je gezondheid. Je zal waarschijnlijk wat kilo’s kwijt raken, meer energie krijgen en het leven meer leren waarderen als je nuchter bent. Het kan de eerste paar weken nog wel een uitdaging zijn, omdat je dan nog moet afkicken van de alcohol, maar na een paar weken zal je beloond worden met een betere gezondheid. Je kan ook eerst beginnen met een maand niet drinken en kijken hoe je je dan voelt. Als je je goed voelt zal je waarschijnlijk snel geneigd zijn alcohol helemaal te laten staan.

Aanbevolen