Het drinken van alcohol wordt als heel normaal gezien. Maar het drinken van véél alcohol juist weer niet. Niet alleen levert overmatig alcoholgebruik de nodige gezondheidsrisico’s op, het zorgt ook in bijna alle gevallen voor sociale, mentale en financiële problematiek. Drink jij te veel alcohol en zou je het liefst stoppen met drinken? Hier lees je enkele tips hoe je op gezonde wijze kunt afkicken van alcohol.
Hoe weet je of je verslaafd bent?
Als je wilt stoppen met alcohol, weet je waarschijnlijk al wel dat er bij jou sprake is van verslaving. Je bent bijvoorbeeld geestelijk en/of lichamelijk afhankelijk van de drank, hebt het nodig om je goed (of niet slecht) te voelen. Als je het gevoel hebt dat je onmogelijk kunt stoppen met alcohol terwijl het drinken je juist continu problemen oplevert, kun je wel stellen dat je verslaafd bent en dat afkicken van alcohol gewenst is.
Hoe kun je het beste afkicken van alcohol?
Alcoholverslaving aanpakken komt neer op het doorbreken van deze zeer ongezonde gewoonte. Omdat er meestal ook sprake is van lichamelijke afhankelijkheid, kan het afkicken van alcohol de eerste dagen tot weken fysiek ongemakkelijk worden. Maar ook wanneer je na het stoppen met alcohol lichamelijk bent afgekickt, zal de geestelijke verslaving nog aanwezig zijn. Bij sommige ex-verslaafden zal dit hun hele leven zo zijn. Het is dus zaak om hierop voorbereid te zijn en te weten wat je moet doen als de drang om te drinken zich aandient. Veel mensen drinken bijvoorbeeld niet omdat het zo leuk is, maar omdat ze een bepaald gevoel willen vermijden. Therapie kan in dat geval een zeer goede oplossing zijn. Daardoor ga je aan de slag met de demonen die je probeert weg te drinken, en ontwikkel je gezonde manieren om met tegenslagen om te gaan.
Stoppen met drinken: 5 tips
Afkicken van alcohol komt dus neer op gedragsverandering. Met deze tips kun je deze ongewenste gewoonte doorbreken en nieuwe, gezondere gewoontes creëren:
- Houd alcohol uit je buurt en uit je huis: zo hoef je niet steeds ‘nee’ te zeggen en spaar je je wilskracht.
- Bedenk een alternatieve strategie wanneer negatieve gevoelens zich aandienen. Ga wandelen of bel een vriendin bijvoorbeeld.
- Ontwikkel een gezonde leefstijl. Wanneer je je gezonder voelt, zal alcohol de kater gewoonweg niet meer waard zijn. Eet gezond en beweeg dus voldoende. Kijk bijvoorbeeld naar de richtlijnen uit de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum: dit is een gezonde basis voor een voedzaam voedingspatroon dat makkelijk vol te houden is.
- Ga sporten. Sporten is niet alleen heel gezond, maar je maakt er ook geluksstofjes door aan zoals endorfine. Zo kun je op een gezonde manier toch nog een kick krijgen na het stoppen met drinken. Kies een sport die bij je past, zodat je er genoeg voldoening uithaalt.
- Zoek de gezelligheid op zonder drank. Was je vooral een sociale drinker? Onderneem dan gezellige activiteiten met anderen, maar dan nuchter. Ga samen wandelen of bootje varen, lekker koken of bakken, of ga vrijwilligerswerk doen. Zo houd je jezelf bezig en haal je voldoening uit je dag.
Lukt stoppen niet in je eentje?
Als het je niet lukt om te stoppen, schakel dan absoluut professionele hulp in. Alcoholverslaving is een veelvoorkomend probleem, en er zijn dan ook veel experts die je goed kunnen ondersteunen bij het stoppen.