HomeLifestyleEen gezonde levensstijl tegen Parkinson

Een gezonde levensstijl tegen Parkinson

Lastige spierziekte

Recentelijk is mijn opa overleden. Hij leed al jaren aan Parkinson, een lastige spierziekte. De ziekte van Parkinson is een nare hersenaandoening waar een klein aantal cellen in de hersenen wordt aangetast. Het is de groep cellen die verantwoordelijk is voor de aanmaak van dopamine. Dit is juist het hormoon dat ons helpt om soepel te bewegen en onze lichaamsbewegingen onder controle te houden. Om deze reden geeft de ziekte nare ziekteverschijnselen zoals trillen, moeilijk praten en stijve armen en benen. Bij mijn opa zorgde dit voor veel verdriet aangezien hij nog altijd scherp van geest was maar uiteindelijk moeite had om nog te praten en discussiƫren over bijvoorbeeld de boeken die hij aan het lezen was. Hij moest ook al snel met rollators lopen terwijl hij daarvoor nog goed van been was. De ziekte is langzaam progressief en helaas nog niet te genezen.

Voeding

Daarom wil ik in dit artikel bespreken wat gezonde levensstijlen en gewoonten er zijn om ervoor te zorgen dat je kans op de ziekte van Parkinson aanzienlijk verkleind wordt. De ziekte van Parkinson komt voornamelijk voor onder mensen boven de vijftig maar met veel ziekten kun je de kans dat je het op lagere leeftijd krijgt aanzienlijk verkleinen door al vanaf een vroege leeftijd bepaalde preventieve maatregelen te nemen. Er is helaas een stijging momenteel onder dertigers en veertigers die Parkinson krijgen dus er lijkt een slechte trend te zijn. De oorzaken hiervoor zijn onduidelijk maar het kan te maken hebben met het feit dat steeds meer mensen een ongezonde levensstijl aanhouden.

Sport

Net zoals bij vele andere ziekten is het dieet van grote invloed op de kans om Parkinson te krijgen. Er zijn links gelegd tussen pesticiden en de kans om Parkinson te krijgen. Kies daarom zoveel mogelijk voor organisch en lokaal geproduceerd eten. Zorg er daarnaast ook voor dat je genoeg omega drie binnenkrijgt.

Ook sporten kan helpen met Parkinson preventie. Het gaat hier vooral om cardiotraining en niet zozeer om krachttraining. Al is krachttraining natuurlijk ook altijd een gezonde activiteit. De reden dat cardiotraining zo goed is heeft te maken met het feit dat het voor betere doorbloeding zorgt van het lichaam wat ook de hersenen helpt. De laatste tip die belangrijk is in de preventie van Parkinson is het verminderen van stress. Stress heeft vele verschillende negatieve gevolgen voor de gezondheid van het lichaam waaronder de kans op Parkinson. Neem daarom gewoonten zoals meditatie en yoga aan.

Aanbevolen