HomeGezondheidLeren hardlopen

Leren hardlopen

Serieus hardlopen

Het is een sport die bijna iedereen wel af en toe doet, hardlopen. Het lijkt erg simpel, je doet je hardloopschoenen aan en gaat rennen. Desondanks geven de meeste aspirant hardlopers snel weer op. Veel mensen beginnen bijvoorbeeld met hardlopen wanneer het nieuwe jaar is begonnen en ze aan alle goede voornemens moeten voldoen die ze voor zichzelf gezet hebben. Maar natuurlijk gaan over het algemeen die goede voornemens na een paar weken weer de deur uit. Misschien is dit maar goed ook want als je hardlopen echt serieus wilt nemen dan zul je ook in de sport moeten investeren.

Hardlopen is namelijk een sport die een stukje ingewikkelder is dan slechts je schoenen aantrekken en gaan rennen. Als je serieus meerdere keren per week gaat rennen dan zul je al snel merken dat als je het niet op de juiste manier aanpakt je al snel in de problemen komt. Hardlopen is een ontzettend blessuregevoelige sport en daarom zul je ervoor moeten zorgen dat je de juiste techniek ontwikkelt en ook de juiste schoenen gebruikt.

Hardloopblessures

In dit artikel bespreek ik veelvoorkomende hardloop blessures en hoe je die kunt voorkomen. Je kunt dit het beste doen door de juiste hardloopschoenen aan te schaffen. Wees daarom niet alleen bewust van je maat maar ook van de vorm van je voet en de manier waarop je loopt. Plaats je tijdens het lopen bijvoorbeeld je gewicht evenredig over je voeten of komt het meeste gewicht op de hiel of voorkant van je voet? Dit kan grote invloed hebben op het soort hardloopschoenen dat je nodig hebt.

Je zult ook ervoor moeten zorgen dat je de juiste looptechniek hebt. Je kunt namelijk merken dat je last begint te krijgen van je hiel als je veel hardloopt. Dit wordt een hielspoor genoemd en kan erg pijnlijk zijn. Er zijn manieren om het te behandelen, bijvoorbeeld met siliconen gelsokken. Desondanks is een hielspoor natuurlijk beter te voorkomen dan te genezen.

Als je hardlopen echt serieus wilt gaan nemen kan het een goed idee te zijn naar een specialist te gaan die je looptechniek analyseert. Deze zal kijken hoe je loopt en waar de drukpunten zijn. Hij zal je dan zowel adviseren hoe je deze looptechniek kunt verbeteren en optimaliseren. Het optimaliseren van je looptechniek zorgt er natuurlijk ook niet alleen voor dat je minder last zult krijgen van blessures. Het helpt ook met het verbeteren van je hardloop tijden. En dat wil elke serieuze hardloper.

Aanbevolen